A másik forradalom: Alternatív ötvenhat


masik_forradalomA Cser Kiadó és a Hévíz folyóirat munkatársai gondozta Másik forradalom : Alternatív ötvenhat című antológiában tizenhat kortárs író novellája csoportosul az 1956-os forradalom köré, a fiktív történetek pátoszmentesen, gyakran a humor erejével idézik meg és gondolják tovább a történelmet . …

A Cser Kiadó gondozásában megjelent kötet – amely fölött Cserna-Szabó András és Szálinger Balázs, illetve olvasószerkesztőként Darida Benedek bábáskodott – különleges irodalmi fikciókba avatja be az olvasót. Míg a történelemben nincs feltételes mód, nem képzeleghetünk csak úgy kedvünkre, és nem tehetjük fel a kérdést, mi lett volna, ha másképp alakul néhány fontos csata, más végkifejlettel zárul a két világháború, az irodalom ezekre a képzeletbeli játékokra lehetőséget ad.

Az antológiából sok más mellett kiderül, mi lett volna, ha nem fojtják vérbe az 56-os forradalmat, ha Rákosi Mátyás női álruhában visszatér Magyarországra, és átveszi újra a hatalmat, ha Arnold Schwarzenegger beront az Andrássy út 60-ba egy gépfegyverrel, és Márai Sándor az Amerikai Egyesült Államokhoz csatlakozott Magyarországról írja a naplóit, visszaemlékezéseit. Képzeljük el Márait az írókongresszus után LSD-t szívni, Illyés Gyulát baseballsapkában jönni-menni Amerikában, Hamvas Bélát egy jachton ülve – Babiczky Tibor, Bereményi Géza, Berg Judit, Bödőcs Tibor, Cserna-Szabó András, Dragomán György, Gerlóczy Márton, Háy János, Horváth Viktor, Kemény István, Kiss Tibor Noé,Maros András, Márton László, Rainer M. János, Szécsi Noémi, Totth Benedek, Vámos Miklós novelláit olvasva ilyen és ehhez hasonló történetekkel találkozhatunk a kötetben.

A … Kiadó … nemcsak nívós névsort, hanem impozáns borítót, illetve belső grafikákat is tervezett a kiadványnak. …

A Fortepan nevű, régi fotógyűjteményeket tartalmazó oldalról szabadon felhasználható fényképeket Palátsi Kovács András képzőművész gondolta tovább, a képanyag is némiképp fikció, a fedőlapon például Rákosi Mátyás látható női álruhában.

… 56-ra értelemszerűen az évforduló miatt esett a választása a kiadónak, az anyaggyűjtésre és szerkesztésre a Hévíz szerkesztőit kérték fel.

Cserna-Szabó András kezdetben kissé szkeptikus volt, hiszen benne volt a pakliban, hogy az írók nem vállalják el a felkérést, nem érkeznek be határidőre a szövegek, vagy ami rosszabb, félúton meggondolják magukat, visszakoznak, esetleg a novellák nem lesznek elég színvonalasak, hiszen 56 nem könnyű téma. A koncepció mellett szól, hogy többféle szerzőt vonultat fel a kötet, nem szerettek volna olyan antológiát kiadni, amely egy generáció köré csoportosul, csak a középnemzedékre vagy csak idősebbekre, netán kizárólag fiatalokra koncentrál. Megpróbálták elkerülni azt a csapdát is, hogy csak az aktuális irodalmi kánon névsora vonuljon föl, és azokat az írókat szólítsák meg, akik előszeretettel foglalkoznak közéleti-politikai témával. Az volt a cél, hogy “beleugrassanak” olyanokat is, akik még sosem csináltak ilyet. A kiváló meseírónak, Berg Juditnak ez az első felnőtt olvasóknak szánt novellája, a stand-uposként közismert Bödőcs Tibornak pedig ez az első irodalmi közlése.

 

Nehéz egy évfordulóra akár irodalmi, akár más jellegű kiadvánnyal úgy előrukkolni, hogy ne legyen patetikus, és ne az aktuális politikai széljáráshoz igazodjék. A kötet létrehozói megpróbáltak irodalmi ünnepet csinálni, kimozdítani a megszokott diskurzusból 56-ot. A felkérés, a konkrét feladat gyakran jót tesz az íróknak, ez az antológia esetében is bebizonyosodott. Minden valamirevaló történelmi regény akkor ér valamit, akkor működik, ha a jelenről is szól – ez az antológia közvetve a jelenkori Magyarországról is szól.


Darida Benedek idén négy 56-os témájú könyvet szerkesztett, tapasztalatai azt mutatják, a forradalomról tulajdonképpen szinte minden történelmi forrást feltártak, az archívumokat kutatva a történészek, levéltárosok alig bukkannak újdonságra. Az egyik 56-os könyv, amelyet ő szerkesztett, féltve őrzött leveleket, naplókat adott közre.

Másik forradalom. Alternatív ötvenhat nem ugyanazt a csontot csócsálja újra és újra, hanem egy másik perspektívát keres, amely nemcsak a történetek révén, hanem a képi világban is túlmutat a polgári ház, a lyukas magyar lobogó kliséjén.”

 

/ Varga Melinda: Alternatív ötvenhat/

http://www.irodalmijelen.hu/2016-nov-16-1108/alternativ-otvenhat