Forradalom!- 24 megtalált történet


forradalom_24_megtalalt_tortenetA Majtényi György, Mikó Zsuzsanna és Szabó Csaba szerkesztésében készült kötetben olyan szegmense elevenedik meg az ’56-os forradalom napjainak, amelyek a szereplők által átélhetővé teszik a történelmet.

/http://ujkor.hu/content/megtalalt-tortenetek-a-forradalom-es-a-terror-hetkoznapjaibol
„Hogy átérezzük az 1956-os forradalom szellemiségét, ahhoz komoly támpontokat nyújt a Forradalom! – 24 megtalált történet című kötet. A Libri Kiadónál októberben megjelent könyvben személyes naplóbejegyzések, levelek, memoárok, versek, falfeliratok és rajzok találhatók.

A kötet előkészítését egy felhívás előzte meg: a Magyar Nemzeti Levéltár arra kérte a lakosságot, adják át 56-hoz kapcsolódó dokumentumaikat. A sokan így is tettek, érkezett megannyi személyes kincs, melyből huszonnégyet megismerhetünk a könyvből. És milyen jó, hogy ezek a dokumentumok előkerültek a porosodó szekrények mélyéről, mielőtt még feledésbe merültek  vagy elenyésztek volna!

Forradalmár műegyetemista lány, a felkelőkhöz átálló katonatiszt, a szabadságharc bukása után még hetekig a Mecsekben harcoló fegyveres. Várandós felesége mellől börtönbe hurcolt tanár, házi feladatáért lecsukott gimnazista, fiát a harcból hazaváró anya – hétköznapi emberek sokféle története elevenedik meg előttünk. Mesélőink különböző társadalmi csoportokat képviselnek, más-más szemszögből élik meg az 1956-os eseményeket, mégis mindannyiukkal együtt tudunk forrongani, rettegni, szomorkodni és nevetni, miközben naplóikat, verseiket olvassuk, vagy épp kézzel írt röplapjukat böngésszük.”

/https://librarius.hu/2016/11/25/szemelyes-kincsek-meselnek-az-56-os-forradalomrol/