Magyari Jenő Dezső: Disnok eladók itt, 1956


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Disnok eladoók itt 1956 címmel írt könyvet a 60 évvel ezelőtti pápai forradalmi eseményekről Magyari Jenő Dezső.

A szerző édesapja naplóba foglalt feljegyzéseit dolgozta fel a különös című könyvben.

30 nap, az 1956. október 19. és november 19. közti időszak története a mű, szereplői egy család, az ismerősök és a történelem adta személyek, az apa, a nagyanya, a katolikus pap, az orvosgyakornok, az ÁVH-s tiszt, a menekülni kényszerülő tanár. „Megrázó és humoros jelenetek során a szereplők együtt élik át azt a traumát, amit 1956 jelentett. Kettősség vonul végig a könyvön, jelen van a félelem és a rettegés, a gyönyör és a báj, sírunk és nevetünk ” – mondta a bemutatón Magyari Jenő Dezső, aki beszélt arról is, mi ihlette a címet. „Nagyanyám mindig nevén nevezte a nevelt disznókat, akik mindig egy-egy politikai személyt testesítettek meg. Amikor a szomszédba három szovjet parancsnok költözött be, a nagymama bosszúból kiírta a falra, hogy disznók. És mivel lengyel származású volt, akik a sz-t s-ként írják, és nem használnak hosszú ó-t, így lett disnok. János atya ezt meglátta, és szólt apámnak, hogy ebből baj lesz, meszeljék le. Apám nem ezt tette, hanem odaírta még azt, hogy „eladok itt” – fedte fel a rejtélyt Magyari Jenő Dezső. könyvben.

A könyv érdekessége, hogy a központi szerepet játszó család házában játszódnak a cselekmények, nem lépünk ki az utcára, nem keveredünk bele közvetlenül forradalmi eseményekbe, minden a szereplők gondolatai, párbeszédei alapján nyilvánul meg – hívta fel a figyelmet Petrik Iván, a Pápai Levéltár igazgatója. A levéltáros hangsúlyozta: Magyari Jenő Dezső munkája azért is jelentős, mert kevés forrás áll rendelkezésre 1956 valós eseményeiről, a történtek inkább az emberek emlékezetében élnek, és fontos lenne, hogy ezekből minél több kerülne felszínre, a nyilvánosság elé.

A disnok eladok itt 1956 „igaz történet a forradalom napjaiból, személyes hangvételű mű, rólunk és nekünk szól – írja a regénnyé alakított napló előszavában Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. A könyv megjelenését a Jókai Mór Városi Könyvtár gondozta.”

 

https://veol.hu/papa/igaz-tortenet-az-56-os-forradalom-esemenyeirol-1780334/